Ľudia hľadajú podnájom na rôznych miestach. Buď je to cestou dopytovania sa po známych, alebo sa pridajú do rôznych facebookových skupín, kde denne pribúdajú nové a nové možnosti, alebo teda navštevujú inzertné portály.

Ako sa teda nedať oklamať?

1.Miesto

Nejde o miesto, kde chcete bývať, ale o miesto, kde prenájom hľadáte. Všetci sa zhodneme na tom, že platforma sociálnych sietí ponúka priestor na klamstvá a podvody. Aj keď každá stránka má svojho admina, ktorý by mal regulovať príspevky, aj členov, nie vždy sa to dá odhadnúť na prvú. Inzertné portály ponúkajú aspoň akú takú istotu, pretože človek, ktorý podnájom ponúka, musí pri pridaní inzerátu ponúknuť napr. telefónne číslo, na ktorom si ho portál overí. 

2. Cena

Cena podnájmu je samozrejme rozhodujúca, preto, ak je podozrivo nízka a byt je podozrivo pekne zariadený, dávajte si pozor. Nič nové, nič pekné, nič moderné nestojí málo. 

Tu je dosť pravdepodobné, že ide o podvod. Vy sami si viete fotografie ľahko overiť, a to tak, že si preženiete Googlom. Môže sa totiž stať, že sú to len fotky z fotobanky a reálne žiadny taký byt neexistuje.

3. Prenajímateľ

Komunikácia s prenajímateľom je alfa a omega. Od začiatku musí byť priama a bez okolkov. Dávajte si pozor na výhovorky ako napr. momentálne som odcestovaný v zahraničí, alebo momentálne som u rodičov a všetky náležitosti chce s vami vybaviť cez prepravnú spoločnosť, kedy on zaplatí všetky náklady. 

Nič také. S prenajímateľom sa stretnite, pokojne si pri podpise zmluvy vypýtajte aj doklad totožnosti. Ak totiž v celom procese nie je zapojená realitná kancelária, máte právo na to, nejako si overiť človeka, ktorému budete mesačne platiť niekoľko stoviek eur. 

4. Peniaze

Nikdy nikomu nič neposielajte. Sú to pre vás cudzí ľudia. Ak od vás žiadajú "len" zaplatenie kaucie prevodom na účet, nerobte to. V tomto prípade je viac než jasné, že peniaze pošlete a človek doslova zmizne z povrchu zemského. 

Prvú platbu a kauciu si nechajte na osobné stretnutie a žiadajte si aj doklad o zaplatení. 

Ak je prenajímateľ vyhýbavý a nechce sa stretnúť, môže tu ísť pokojne o viacnásobný prenájom bytu, dokonca môže ísť aj o neexistujúci byt. Takto do poradia vyláka od záujemcov "len" kauciu, no jemu to úplne stačí. 

Zdroj: shimanovskadm.rulegacy.sk


Súvisiace inzeráty

Byty