Nebudeme sa teraz dotýkať obliekania psíkov a mačiek, ale ich strave. Tá je totiž omnoho dôležitejšia, ako oblečenie.

U psíkov aj mačiek platí jedno základné pravidlo, od ktorého by ste sa mali odraziť: Termoregulácia závislá od miesta pobytu. 

Ako to máte chápať? Úplne jednoducho. V zime je nízka teplota a zvieratko sa potrebuje zahriať a na to využíva svoju energiu. Takže, ak psík žije aj počas zimy von na záhrade, spotrebuje viac energie, a treba ju doplniť v kvalitnom kalorickejšom krmive. Naopak, ak psík preleží zimu vnútri na pelechu, tak toľko energie na zahriatie nepotrebuje, preto voľte menej kalorickú stravu. Rovnaké pravidlo platí aj u mačiek, aj keď u nich je viac pravdepodobnejšie, že zimu trávia v interiéri. 

Pri teplotách okolo –10 °C je vhodné zvýšiť kŕmnu dávku aj o 50 %.

Dbajte o to, aby krmivo vo vonkajších miskách nikdy neostalo, rovnako nezabudnite na pravidelný prísun vody. Zmrznutú vodu vylámte a nalejte čerstvú. 

Pes: krmivo psíka by malo byť počas zimy s prídavkom bielkovín, tukov a vitamínov pre posilnenie imunity. Vhodná je bravčovina, hovädzina, kačacie, teľacie alebo ovčie mäso, ako aj rybí olej. Obsah vlákniny v krmive môžete doplniť hrachom, minerálne látky zase pridaním uhličitanu vápenatého do krmiva.

Aby ste zistili, či psíka kŕmite tak, ako máte, sledujte jeho exkrementy. Správny exkrement má mať tvar a byť tuhý.

Mačka: kŕmenie mačiek je podobné ako psov. Tu máme pre vás malú fintu, nakoľko mačky občas nebývajú také pahltné ako psy. Zalejte im stravu teplou vodou, aby im von nezmrzla.

Zdroj: pet-market.skvetcan.sk


Súvisiace inzeráty

Šport