Príde choroba, finančné problémy, konflikty v rodine. Žiaľ, niekedy riešenia postihnú aj domácich miláčikov. Aj keď oni za to vôbec nemôžu. No starostlivosť o domáce zvieratko si vyžaduje čas, aj financie. (okrem lásky).

Nikoho nemožno preto súdiť, ak sa rozhodne nájsť zvieratku novú rodinu. Je to určite lepšia cesta, ako sa nejako nehumánne zbaviť. Určite sa nenechajte odradiť štipľavými komentármi, ako "chúďa zviera", "nezodpovedný majiteľ" a podobne. Ľudia, čo vás súdia nežijú vo vašej koži, vy viete, prečo to robíte a robíte pre zvieratko len to najlepšie. 

Ako teda postupovať?

Najprv sa snažte ísť po vlastnej osi priateľov a známych. Spýtajte sa, či nemajú záujem o zvieratko. Musíme však uznať, že v tomto prípade je malá šanca na úspech. Ale stať sa môže.

Ako druhý krok inzerujte! Takmer každý inzertný portál má sekciu "Zvieratá". Aj avizo.sk. Tam popíšte o aké zvieratko ide. Ako sa volá, aké je staré, či vychádza s deťmi, alebo inými zvieratkami. Či je aktívne, alebo skôr pasívne. 

Môžete a nemusíte uviesť dôvod, prečo to robíte. Je to na vás. Rovnako do popisu nemusíte hneď vypísať povedzme nejaké choroby, ktorými zvieratko trpí. Ak ale ide o závažné ochorenie, priznajte to hneď. Ak nie, pri reakcii záujemcovi všetko vysvetlíte. 

Čo je však dôležité, je kadencia inzerátu. Ak sa nikto neozve do týždňa. Inzerát zmažte a vytvorte nový s inou náhľadovou fotkou. 

Ak si neviete poradiť, oslovte útulky a OZtká. Samozrejme, že vám povedia, že sú preplnení, no to neznamená, že vám nepomôžu. 

Existujú útulky na systéme "dočasnej opatery", nakoľko oni reálne priestory nemajú. Takže budú hľadať človeka, ktorý si dočasne zvieratko vezme. Ten človek sa môže rozhodnúť, že si ho nechá, alebo ho po nájdení nového majiteľa odovzdá. V tomto prípade sa spisuje aj tzv. adopčná listina. Aby sa nestalo, že vám zvieratko po týždni vrátia. Rovnako musíte zaplatiť aj adopčný poplatok.

OZ venujúce sa najdúchom, vám tiež pomôžu. Inzerujú na sociálnych sieťach. Je ale dôležité podotknúť, žeby nemali inzerovať nevykastrované zvieratká. Takže rátajte s tým, že ak nemáte mačku, či psíka vykastrovaného, tak to budete musieť urobiť, alebo zaplatiť kastráciu, ktorú zariadi OZtko. Je to všetko na komunikácii a ochote.