Ľudia vedia, čo potrebujú a chcú, a podľa toho konajú. Držia diétu, zdravo sa stravujú, chodia cvičiť a behať. No ale čo takí naši domáci maznáčikovia. 

Tí vyzerajú tak, ako to chcú ich majitelia. Ak dostávajú papať o čosi viac a majú menej pohybu, tak aj u nich sa môže dostaviť rovnaký efekt, a to nadváha. Ani u nich nie je žiadúca a spôsobuje im nemalé problémy. 

Obezita zvyšuje riziko rôznych chorôb a skracuje priemernú dĺžku života. O aké choroby ide? Sú veľmi blízke tým ľudským: kardiovaskulárne ťažkosti, dýchavičnosť, cukrovka, tráviace ťažkosti, oslabená imunita, ochorenia kože, kĺbov, svalov a šliach. 

Zviera je obézne, ak má nadváhu o viac ako 20% svojej ideálnej hmotnosti. Či je vaše zvieratko v ideálnej forme, to si viete ľahko zistiť aj vy. 

Pes: nevidíme rebrá ani pás, pri pohľade zboku línia brucha nestúpa od hrudníka k panve, na bruchu je hmatateľná tuková vrstva a tukové usadeniny pozdĺž chrbtice a v oblasti bedier

Mačka:
rovnako ako u psov nevieme nahmatať pás, ani rebrá, brucho má výraznú krivku. Ak majú veľkú nadváhu, hromadia sa tuky v bedrovej oblasti, tvári a končatinách

Čo s tým? Presne to, čo robí človek. Treba zmeniť stravu a zaviesť viac pohybu. Nerobiť zmeny drasticky, ale veľmi pozvoľne. Ak je zvieratko veľmi obézne, môžete vyhľadať pomoc odborníka, ktorý pomôže zvieratku chudnúť tak, aby sa mu zbytočne nepoškodzoval pohybový aparát. 

Voľte menej kalorickú stravu. U mačiek zaraďte do stravy sušenú hydinu, či konské mäso. Psíkovi pokojne zaraďte do stravy mrkvu, kaleráb a uhorky, dokonca aj ovocie ako jablká, hrušky a mandarínky.

Dbajte na to, aby malo zviera viac suchej stravy, ktorá je odľahčená. Regulujte aj veľkosť dávky a počet. Kŕmte raz denne a obmedzte mlsky. Rovnako dobre padne, ak zvieratko jeden deň v týždni vynechá stravu a bude mať k dispozícii len vodu. Je to akých očistný deň. 

Investujte a kúpte aj tzv. protihltaciu misku. Zvieratko tak bude jesť pomalšie a zasýti sa. Je to rovnaký proces ako u človeka. Ak zviera zožerie stravu príliš rýchlo, mozog si to nestihne uvedomiť a pocit hladu nezaženie.

Zdroj: skn.koshachek.comzoohit.sk