Rozumieme, že človek potrebuje cítiť chlad, úľavu... Chce, aby mu prestal stekať pot po chrbte a čele, no vyhecovať klimatizáciu v aute nie je ten najlepší spôsob. 

Môžete si vážne uškodiť, a to nielen v aute, ale aj mimo neho. Nakoľko si môžete spôsobiť teplotný šok, a ten môže viesť k strate vedomia a následnej nehode. 

Čo teda robiť? Rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou by mal byť ideálne 7 °C. Väčšie teplotné rozdiely ako 10 °C organizmus nezvláda dobre a riskujete tak prinajlepšom prechladnutie.

Obzvlášť pozor na rozdiely teplôt ak máte v aute deti alebo starších ľudí. Ak máte v aute týchto pasažierov, nasmerujte vzduch mimo nich, napríklad na čelné sklo.

Ak to teda preženiete, tak vám reálne hrozí, že budete chorí ako v zime. Angína, teploty, antibiotiká, to nie je nič, čo by človek chcel počas letných mesiacov. 

Treba si na to dať skutočne pozor, a ak sa chcete vyhnúť zdravotným komplikáciám, tak skúste auto vychladiť pred jazdou, alebo sa spoľahnúť na to, že sa ochladíte aj pri otvorenom okne. 

Ak sa už naozaj potrebujete schladiť, pripravte na to svoje telo. Prehoďte si niečo cez plecia, dajte štuple do uší, prezlečte si prepotené tričko. Nevystavte telo toľkým podnetom. Ono samo sa chce schladiť, preto sa potí.

Malé odporúčanie. Jemne si pootvorte predné okná. Prečo? Pri hornej strane predných okien vzniká podtlak, vďaka ktorému je prúdenie vzduchu z výduchov rýchlejšie. Na podobnom princípe funguje aj strešné okno – vyťahuje horúci vzduch z kabíny a podporuje prúdenie čerstvého vzduchu dnu.

Zdroj: oponeo.skvolvodiely.sk