Najviac sa ľudia zdržujú počas leta pri vode. Je to úplne prirodzené, chcú sa schladiť. No, aj keď ide o dobrého plavca, nikdy nedokážete predpovedať ako rozhorúčené telo zareaguje na teplotný šok, ktorému ho vystavíte.

Ako teda zachrániť topiaceho sa človeka?

1. V tomto jedinom prípade topiaceho človeka nikdy nezachraňujte, aj keby ste mali tú najväčšiu vôľu na svete. Ak neviete plávať, nikdy neskáčte do vody. Neplavec určite nikoho nezachráni a v najhoršom prípade budú obete 2 a nie len 1. V tomto prípade kričte, volajte o pomoc. Nikto vám nemá právo vyčítať, že ste "posero" a do tej vody ste neskočili. 

2. Pred skokom do vody mobilizujte okolie, nech okamžite volajú záchranné zložky. Ak ste sám, najprv volajte a potom skáčte.

3. Ak je topiace vo vašej blízkosti, hoďte mu do vody konár, fľašu, loptu... Niečo, čoho by sa mohol aspoň zachytiť, aj keď mu to nepomôže udržať sa dlho na hladine.

4. Plávanie k topiacemu je pomalý spôsob záchrany, ak sa dá k nemu dostať tým, že obehnete nejaký ostrovček, alebo nejaké kríky, voľte radšej túto možnosť.

5. Ak ste už pri topiacom sa, choďte k nemu zozadu. Je to bezpečnejšie, nakoľko sa na vás topiaci môže zavesiť a v panike záchrany svojho života, začne topiť vás. Topiaceho nechytajte za ruky. Zakvačte si ruku za rameno a ťahajte ho po hladine. 

6. Plávanie a ťahanie človeka je extrémne vyčerpávajúce, no ak vám ostane dych, tak sa snažte komunikovať a upokojovať situáciu, ak samozrejme topiaci vníma.

7. Ak sa vám úspešne podarí vyjsť na breh a stále nie sú prítomné záchranné zložky. Skontrolujte základné životné funkcie. Či nemá topiaci zapadnutý jazyk, pokúste sa nahmatať pulz na krku alebo predlaktí. Ak je osoba v bezvedomí, prvé, čo musíte urobiť, je uvoľniť mu dýchacie cesty a 1 minútu poskytovať dýchanie z úst do úst. V tomto prípade rozhodujú sekundy, nakoľko mozog bez kyslíka odumiera, takže musíte konať naozaj rýchlo. 

8. Ak nenahmatáte pulz, tak začnite s masážou srdca. Cca na 2 prsty pod hrudnou kosťou zatlačte 30x hrudník aspoň hlboko aspoň 5 cm. Nebojte sa, žiadne kosti by ste polámať nemali. Po 30x stlačeniach urobte 2x dýchanie z úst do úst. 

Pamätajte na jednu dôležitú vec. To, že ste neurobili nejaké veci správne, neznamená, že ste pomoc poskytli zle. Každá pomoc sa počíta. 

Zdroj: zdolahore.sk


Súvisiace inzeráty

Auto