V moderných a industriálnych bytoch, či domoch to už dávno nie je len o teplej, či studenej bielej a žltej. Aby sa podštrkol dizajn, volí sa aj iná farebná škála.

No nie do každého priestoru sa daná farba svetla hodí. Je to hotová veda. Hovoríme tu o tzv. chromoterapii, ktorú poznali už v starovekej Číne a Egypte. Farby jednoducho pôsobia na našu náladu a organizmus.

elusia.sk

Červená - je to farba, ktorá je výrazná a agresívna, no v správnej tlmenej podobe pôsobí ako afrodiziakum. Práve preto ju vyskúšajte v spálni.

Modrá - táto farba spoločne s hnedou vzbudzuje v ľuďoch pocit zázemia. Preto sa často vyskytuje aj v logách rôznych firiem. Modrá farba znižuje krvný tlak a pomáha pri migréne. Preto ju zvoľte v obývačke, alebo v miestnosti, kde oddychujete. Nemusíte voliť osvetlenie stropné, ale skúste skôr modrým svetlom podsvietiť pohovku, či kreslo. 

Žltá - táto farba osvetlenia je jedna z najobľúbenejších. Pôsobí na človeka teplo a človeka akoby zahrieva. Spája sa s dobrou náladou, energiou, aktivitou, podporuje pamäť, či chuť k učeniu.

elusia.sk

Biela - je to najčistejšia farba. Je to farba denného svetla. Zmierňuje stres, tepovú i dychovú frekvenciu.

Zelená - táto farba sa používa v najväčšej miere v zdravotníctve a nie je to náhoda. Každý vie, že zelená upokojuje. Dokonca priaznivo vplýva na imunitný systém. Má teda ozdravné účinky. V bytoch, či domoch to nie je veľmi bežná farba osvetlenia, no vedzte, že ňou nič nepokazíte. Netreba, aby ste osvetlili celú miestnosť, stačí len jej časť. Spravte si kútik na oddych, kde použijete zelené svetlo na vysokej voľne stojacej lampe

Zdroj: elusia.skwebnoviny.sk


Súvisiace inzeráty

Služby