Tak, ako sa aj človek pripravuje na sneh a mráz, tak by sme mali na tieto podmienky pripraviť aj svojich psíkov. Existujú tu isté pravidlá, ktorých by sme sa mali pridržiavať, inak hrozí, že psíkovi privodíme poranené labky, prechladnutý chrbát, či zápal močových alebo dýchacích ciest.

Zima nie je zima

Skutočná zima nastane vtedy, keď vonkajšia teplota klesne približne pod -5 °C. Toto je teplota, pri ktorej by sme mali spozornieť, ak sa chystáme venčiť svojho psíka. 

Psíkovi je totiž iná zima, ako človeku. Samozrejme sa jeho pocit odvíja od toho, aká je to rasa psa. Takže rozhoduje veľkosť psíka, jeho srsť, ale aj to, či psík trávi čas len vo vnútri, alebo je zvyknutý na exteriér. 

Väčší psík s huňatou srsťou má určite viac navrch oproti malej rase s krátkou srsťou. To je to isté, ako keď si niekto kúpi kožuch a iný človek chodí von len v tenkej vetrovke. 

Rovnako je samozrejmé, že psík, ktorý trávi čas von vo svojej búde, zvláda zimu oveľa lepšie, ako bytový pes. Treba na to brať ohľad.

Mráz

Už keď mrzne, treba prispôsobiť teplote prechádzky. Ak mrzne, venčenie absolvujte v ostrejšom tempe a dohliadnite, aby pes nepostával na jednom mieste, ale bol v čulom pohybe. Sneh psíkom až tak neškodí, práve naopak. 

Dôležité je zvoliť aj správnu trasu venčenia. Chodníky a cesty obchádzajte, nakoľko sú nasolené a mohli by tak poškodiť labky zvieratka. Samozrejme, ak sa im nedá vyhnúť, nič sa nedá robiť a po návrate z prechádzky psíkovi labky očistite. 

Oplatí sa pred prechádzkou, ale aj po nej labky ošetriť vazelínou alebo akýmkoľvek hutným premasťujúcim krémom.

Vek

Ak už pri prechádzke v mrazivom počasí zohľadňujete rasu a podmienky, tak zohľadňujte aj vek psíka. Mladý zdravý psíkovia sa vedia rýchlo adaptovať na podmienky. Sú pohybliví, doslova si v tele krv rozprúdia za pár sekúnd. V takomto veku ani u menších psíkov netreba riešiť nejaké oblečenie, nakoľko psíkovi môžete skôr uškodiť, ako mu pomôcť. Ak psík svižne behá a teší sa pobytu na mraze, zahreje sa primerane sám. Oblečenie môže spôsobiť len prehriatie. 

pixabay.com

Iné je to už o "bábätiek", alebo u starších psíkov. Tu treba byť ostražitejší, nakoľko prechádzka je pomalšia. Šteňatá je potrebné na mráz pripraviť. Bez základnej tepelnej ochrany pred mrazom sa malý psík ani šteniatko naozaj nezaobíde. Malé telo sa pri nedostatočnom pohybe nezahreje a hrozia komplikácie. Oblečenie voľte aj pri starých, alebo chorých psíkoch. 

Zdroj: pet-market.skvaschovatel.sk


Súvisiace inzeráty

Domáce zvieratá