Miesto, kde svoje vysnívané šteniatko hľadáte, nie je také rozhodujúce, nakoľko inzertné portály sú cesta aj pre množiteľov, aj pre chovateľov. 

Ide však o to, ako daný inzerát vyzerá a ako s vami predajca komunikuje. Seriózny predajca dokáže k inzerátu priložiť pekné fotografie, hlavne pravdivé, pretože miesto, kde šteniatka vyrastajú nemá dôvod tajiť. Podmienky množiteľov bývajú častokrát v horšom stave a neradi sa s nimi verejne chvália, preto si dajte pozor na inzerát, ktorý neobsahuje fotografie, alebo obsahuje len ilustračné obrázky. 

Informácie! Tie sú alfa a omega akejkoľvek kúpi cez inzerát, aj keď ide o zvieratko. Komunikácia s predajcom vám veľa napovie. Či chce odpovedať na otázky, alebo sa im vyhýba. Pýtajte sa, či sa môžete prísť pozrieť, či môžete vidieť matku, čij e šteniatko čipované, očkované, odčervené. Ako a čo papá, či je už socializované, či nemá nejakú vadu. 

Samozrejme, ak sa šteniatko predáva s papiermi, overujte rodokmeň a originalitu. Pýtajte sa aj na kúpnu zmluvu a jej podmienky. Možno by sa to nemalo, ale radšej sa spýtajte, či sa bude dať šteniatko vrátiť. 

Ak si predajca za šteniatko pýta celkom slušnú sumu, môže to byť aj tým, že je členom uznaného klubu chovateľov alebo združenia chovateľov určitého plemena. V takomto prípade si to viete overiť.

Ten, čo nemá čo skrývať, vám rád odpovie, pretože aj on chce šteniatko posunúť do dobrých rúk a nejde mu len o bezduché počítanie psíčat, ktoré kamsi komusi dal. 

Množiteľ sa jednoducho snaží zo všetkého vyžmýkať maximum, a to doslovne zo všetkého. Aj zo sučky. Na jednej sučke urobí toľko vrhov, koľko chce a koľko uzná za vhodné. Neberie ohľad na jej zdravie a zdravie potomkov. Preto je dôležité sa pýtať na zdravotný stav a vidieť miesto chovu aj matku.

Zdroj: zoohit.sk